tisdag 26 april 2011

25 år sedan Tjernobylolyckan


Minns ni Tjerobylolyckan? Idag är det 25 år sedan och jag kommer aldrig glömma hur det dök upp på nyheterna och alla pratade om det. Jag var 10½ år då och det är precis som Olof Palmes död ett av de kraftigaste minnena från det året, även om jag inte förstod allt. 

Har sedan dess tyckt att kärnkraften är obehaglig, att det kan flyga i luften när som helst och det är ju återkommande olika incidenter, både i Sverige och utomlands. Skulle helst se att vi avvecklade kärnkraften omgående, men jag är också medveten om att vi måste få fram andra energikällor och dessa måste vara miljövänliga. Men jag undrar om man gör tillräckligt?  Får alltid skit av andra för att jag vill lägga ner kärnkraften eftersom de anser att den är säker, men den är inte säker. Se bara på Fukushima och vi har inte sett slutet av de konsekvenserna heller. 

Har hämtat lite info från Wikipedia, men det finns massor att läsa om man söker på Tjernobyl. Det uppmärksammas också i tidningar och i nyheterna. Tjernobylolyckan, eller Tjernobylkatastrofen, var en allvarlig reaktorolycka i kärnkraftverket i Tjernobyl norr om Kiev i Ukraina (dåvarandeSovjetunionen). Olyckan inträffade natten till den 26 april 1986 klockan 01.23.45 (lokal tid) när reaktor fyra i utkanten av staden Pripjat förstördes genom en explosion och ett moln med radioaktiva partiklar spreds med vindarna över stora delar av Europa.

Orsaken till olyckan var en kombination av reaktortypens konstruktion och den mänskliga faktorn. Personalen stängde av flera säkerhetssystem i strid med gällande regler för att kunna genomföra vissa test.

Till att börja med gavs ingen information om att en allvarlig olycka skett. Anställda vid Forsmark, 110 mil från Tjernobyl, upptäckte förhöjd radioaktivitet måndag morgon den 28 april. Ytterligare mätningar gjordes och det kunde konstateras att radioaktiviteten inte kom från det svenska kärnkraftverket. Detta gav en första indikation om att något hade hänt i Ukraina. Även satellitbilder visade vad som hade hänt. 
Tjernobylolyckan
Det tog lång tid innan man ens på plats insåg hur allvarlig situationen var. Man antog att själva reaktorn var hel. Skalan på mätarna som fanns tillgängliga räckte inte för att visa nivån på strålningen, varför den missbedömdes.  Av de som deltog i arbetet med att kyla ner reaktorn, släcka elden och stoppa de radioaktiva utsläppen de första dagarna insjuknade 134 i strålsjuka. Fram till mitten av 2005 har färre än femtio personer omkommit som direkt följd av olyckan. Uppskattningarna om total dödlighet på grund av olyckan varierar mellan kring tusen och kring en miljon.

I november 1986 göts hela reaktor 4 in med 250 000 ton betong i ett slags sarkofag för att hindra ytterligare spridning av radioaktivitet. Det har senare framkommit uppgifter att betongen håller på att spricka. Tillträde är förbjudet för allmänheten till ett område kring reaktorn med en radie på 30 km. Forskare med särskilda tillstånd tillåts vistas i området , men det görs även turistutflykter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar