söndag 8 juli 2012

Hemmagjord jordgubbssaft


2 liter god jordgubbssaft

Efter att ha plockat och rensat våra jordgubbar i fredags så gick kvällen till att koka saft och sylt. Recepten hämtade vi från ICA, enkelt och gott!

Stor sats ca 2 liter

Gör så här

  1. Rensa och skölj jordgubbarna. Lägg dem i en gryta.
  2. Häll på vattnet och låt koka upp.
  3. Låt koka i ca 10 min. Tryck bären med en sked på grytans kanter så att all saft rinner ur bären.
  4. Häll bärmassan i en silställning eller ett tyg som lagts i ett durkslag. Låt stå och självrinna ca 30 min.
  5. Häll tillbaka saften i den rengjorda grytan. Låt koka upp. Rör ner sockret och rör tills det löst sig.
  6. Ta grytan åt sidan och skumma väl. Häll upp lite av saften i en kopp och rör i konserveringsmedlet. Blanda ner konserveringsmedlet i saften.
  7. Häll upp saften på väl rengjorda, varma flaskor. Skruva på lock och låt kallna.
  8. Förvara saften kallt.

Tips

Till små satser saft som dricks upp inom några veckor behövs inte konserveringsmedel.
koka samman i grytan

tryck ut saften

satt ihop silen

sila

koka ihop med socker,
skumma

häll upp, låt svalna,
njut!
Widar gillade saften så mycket att han snodde mitt glas när vi provsmakade, tror jag det, jordgubbar och socker....Sommar och barndomsminnen på flaska.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar