2 liter god jordgubbssaft |
Efter att ha plockat och rensat våra jordgubbar i fredags så gick kvällen till att koka saft och sylt. Recepten hämtade vi från ICA, enkelt och gott!
Stor sats ca 2 liter
- 4 l jordgubbar (4 l motsvarar ca 2 kg)
- 8 dl vatten
- 12 dl socker
- 2 krm natriumbensoat
Gör så här
- Rensa och skölj jordgubbarna. Lägg dem i en gryta.
- Häll på vattnet och låt koka upp.
- Låt koka i ca 10 min. Tryck bären med en sked på grytans kanter så att all saft rinner ur bären.
- Häll bärmassan i en silställning eller ett tyg som lagts i ett durkslag. Låt stå och självrinna ca 30 min.
- Häll tillbaka saften i den rengjorda grytan. Låt koka upp. Rör ner sockret och rör tills det löst sig.
- Ta grytan åt sidan och skumma väl. Häll upp lite av saften i en kopp och rör i konserveringsmedlet. Blanda ner konserveringsmedlet i saften.
- Häll upp saften på väl rengjorda, varma flaskor. Skruva på lock och låt kallna.
- Förvara saften kallt.
Tips
Till små satser saft som dricks upp inom några veckor behövs inte konserveringsmedel.
koka samman i grytan |
tryck ut saften |
satt ihop silen |
sila |
koka ihop med socker, skumma |
häll upp, låt svalna, njut! |
Widar gillade saften så mycket att han snodde mitt glas när vi provsmakade, tror jag det, jordgubbar och socker....Sommar och barndomsminnen på flaska.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar