tisdag 8 februari 2011

ångest, bara ångest

Har en kompanjon i min vardag, ångest heter den och sitter någonstans i magen, i bröstet. Ibland blåser den upp sig och håller på att ta över, som idag. Det kryper i hela mig av oro, pirrar, sticker. Är spänd som jag vet inte vad och vad jag än gör så kommer jag inte ner i varv och lyckas somna. 

Ältar, tänker, vrider och vänder och det är mest negativa tankar. Försöker använda stop och tänk, skriva ner och sätta ord på det, men det är bara en röra. Allt jag borde göra, allt jag skulle ha gjort, allt jag inte klarar runt runt runt. Hjärtat bultar, det blir tryck över bröstet, jag får liksom inte luft, öppnar fönstret , allt är så varmt. Blir ju inte bättre av att jag verkar ha snappat upp Widars bacill, svårt att undvika med en nysande bebis som vill vara nära. Mår bara tokdåligt.

Ångesten kan få mig att gå länge, planlöst utan mål, bara röra på mig. Eller att jag blir liggande och mår så dåligt att jag inte klarar av att gå upp och hantera allt. Tack och lov tar jag mig oftast upp ändå och sedan finns ju Matte och andra här. Har som mål att jag inte ska ligga och deppa ihop i sängen. Upp och ut, varje dag. 

Klarar ofta att hålla det i schack under dagen, särskilt om vi gör något, men sedan, när alla sover, eller jag är ensam på stan eller hemma så kommer det och ofta med full kraft. Det är konstigt att det är så starkt nu, det finns ju alltid med mig, men jag brukar ha lite mer ordning på det. Nu  far det ju runt helt okontrollerat. Ibland undrar jag om medicinen i sig kan öka ångesten? Det ska ju vara värst i början och det kanske är det samma när man ändrar doseringen? Ska träffa läkaren snart, får ta upp det då. Kollar in tipsen på vad man kan göra själv , se nedan och konstaterar att jag gjort det mesta redan. Ser således fram mot en natt med taskig sömn och att jag troligen dessutom är febrig och eländig när jag vaknar. Mår illa och det är inte bra. 

  • Det brukar hjälpa att berätta om sin ångest för någon man känner sig trygg med. Att sätta ord på sina jobbiga känslor kan göra det lättare att tänka och att förstå dem.
  • För många hjälper det också att skriva om de jobbiga känslorna, eller att måla eller skapa på andra sätt.    
  • Stress kan öka ångest. Om man är stressad kan man därför fundera på hur man kan minska stressen, och på så sätt också minska sin ångest.
  • Man kan göra avslappningsövningar. Det finns att ladda ner på internet eller att köpa på cd på apotek.
  • Ångest gör ofta att man sover sämre. Men om man lyckas sova bra kan den minska, och därför är det viktigt att försöka sova ordentligt.
  • Ångesten kan minska om man rör på sig, genom träning eller promenader.
  • Om man röker, snusar eller dricker mycket kaffe kan man pröva att minska på det och se om det hjälper. Mycket nikotin och koffein kan öka ångesten och göra att man sover sämre.
  • Man kan läsa om ångest eller få tips av andra, till exempel på internet. Det finns föreningar man kan gå med i som kan stödja med tips och råd. 
  • Om man vill prata med någon, kan man ringa någon av de telefonjourer som finns.
Man ska inte dricka alkohol eller ta andra droger för att minska sin ångest. Det kan kännas som om det hjälper för stunden, men ångesten kommer tillbaka och då kan den bli ännu värre

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar