fredag 17 februari 2012

Inskolning, förskoleångest och rödgråten liten kille, vad gör man?

förskolan en tidig
 februarimorgon

Widar klev in

vi hittade hans hylla
med hans namn

Widar hittade en rutschkana

och hjälpte Louise att
städa

och bygga klossar med pappa

busade

vi

klättra

sovförsök med gose
kudden och Mumin
Så är vi igång. Widar skulle ha börjat förskolan 1 feb, men blev magsjuk så vi började inskolningen förra veckan. Under tre dagar var jag och Matte med och sedan skulle Widar fixa det själv. Redan under de tre dagarna som vi var med var han reserverad och inte alls lika busig som på Spira, men vi tänkte nog att han skulle tina upp lite. Men den här veckan då vi har lämnat honom har han bara gråtit. Så till den milda grad att pedagogerna ringt varje eftermiddag och bett oss hämta honom tidigare.

Nu börjar han gråta redan vid grinden in till förskolan och det skär i mig att lämna honom där även om pedagogerna möter upp och försöker lirka med honom. Han är bara lugn vid lunchen, i övrigt så är allt ledsamt, varken klossarna, gosedjuren eller annat som han gillar är roligt och det är en ledsen och arg kille som vi hämtar. En kille som försöker springa ut genom dörren till förskolan, utan overall och allt och inte blir glad förren vi kommit ut i snön på väg hem.

Det är skumt, jag trodde verkligen att det inte skulle bli en så stor reaktion på det här eftersom vi varit så mycket ute på öppna förskolan, rest, haft barnvakt osv och det är inte så att vi står och gråter el gör en stor sak av förskolan vid lämning osv. Både jag och Matte är lugna och pratar om att han ska leka på förskolan osv.

I samband med detta har dessutom somnen ballat ur helt. Han vaknar stup i kvarten, är orolig och ledsen och morgonen börjar halv fyra så vid nio när han ska vara på förskolan är han redan trött igen. Inte de bästa förutsättningarna precis.

Så vad gör man mer än härdar ut, tröstar och uppmuntrar? Vill ju bara att han ska ha lika kul på förskolan som på Spira, att han ska busa och må bra istället för att sitta i knäet hos en av pedagogerna helt rödgråten när jag hämtar honom.

1 kommentar:

  1. Hu, vad tufft ni har det!
    Stackars W och er, ingen av er vill ju ha det så här. Skumt - han verkar ju så social och allt - vad är det månne han inte gillar?

    Skickar er en massa goa tankar om att han ska komma på nya idéer om hur roligt det är på förskolan!

    Kram!

    SvaraRadera