måndag 4 oktober 2010

Kanelbullar med vaniljkräm

Kanelbullar med vaniljkräm
På kanelbullens dag måste man såklart baka lite kanelbullar! De här är upphottade med vaniljkräm, bara mums! Receptet är från tasteline.com som har en massa goa recept på allt möjligt!
Bullsmet
5 dl  mjölk
50 gram  jäst, för söta degar
200 gram  socker
200 gram  smör, mjukt
2 tsk  salt
2,5 tsk  kardemumma
1,1 kg  vetemjöl

Fylllning
100 gram  smör, mjukt
2 tsk  kanel
1 dl  socker

Garnering
ägg till pensling



pärlsocker

Vaniljkräm
2,5 dl  mjölk
vaniljstång, 1/4
2 msk  maizena
0,5 msk  vetemjöl
3 st  äggula(or)
4 msk  socker
15 gram  smör

Tillagning

ca 50 bullar

1. Börja med vaniljkrämen. Koka upp mjölken i en rostfri kastrull tillsammans med de urskrapade fröna och skalet av vaniljstången. Ställ åt sidan. Blanda maizena med vetemjöl och tillsätt äggulorna och sockret. Vispa samman.

2. Vispa ner lite av den varma vaniljmjölken i äggblandningen. Vispa sedan ner äggblandningen i mjölken. Sätt kastrullen på svag värme och koka upp under vispning. Var försiktig så att det inte skär sig. Tillsätt smöret när krämen har tjocknat. Låt krämen kallna i vattenbad. Rör om då och då.

3. Blanda alla ingredienserna till vetedegen i en köksmaskin. Jästen behöver inte smulas ner först. Kör maskinen i ca 15 minuter tills degen är smidig. Täck över med bakduk och låt degen jäsa ca 30 minuter.

4. Arbeta samman degen igen och lägg ut den på bakbordet. Dela den i två delar. Kavla varje del på lätt mjölat bokbord till en rektangulär platta. Bred ut smör på plattan och strö över kanel och socker. Rulla samman till en längd och skär den i jämnstora bitar. Lägg bitarna i pappersformar med den skurna sidan uppåt. Låt jäsa under bakduk till ungefär dubbel storlek.

5. Värm ugnen till 225 grader.

6. Spritsa en klick vaniljkräm i mitten på varje bulle. Se till så att vaniljkrämen kommer ner i bullen ordentligt. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.

7. Grädda mitt i ugnen i ca 8-10 minuter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar