tisdag 17 maj 2011

17 maj, alla norrmän firar


Norgefirande (bild från
google)
17 maj firas eftersom kung Christian Frederik skrev under landets grundlag den 17 maj 1814 (lagen blev antagen av Riksforsamlingen på Eidsvoll dagen innan, den 16 maj), och inledde en kort period för Norge som självständig stat, före konventionen i Moss då Norge var tvungen att ingå en personalunion med Sverige. Grundlagen fick dock behållas och säkerställde en stor grad av inre självstyre för Norge under perioden.

oslo
(bild google)
Barntåget den 17 maj har varit en tradition i Norge sedan mitten av 1800-talet. Barntågen består av marscherande musikkårer och festklädda barn som viftar med norska flaggor. Varje år går det flera tusen 17 maj-tåg genom Norge av olika storlek, från mindre tåg i byarna till det tåg som går genom Oslo på tiotusentals personer.O slo-tåget går bland annat förbi slottet där norska kungafamiljen står och vinkar från balkongen. Oslo-tåget anförs av Hans Majestet Kongens Garde som spelar flöjt, trombon, tuba och trummor. (wikipedia)

Jag har varit i Oslo under 17 maj och det är rätt häftigt. Ibland tänker man att det hade varit kul om vi firat vår Nationaldag lika mycket!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar